Så överlever du barnkalas
Den vane barnkalasarrangören har vissa knep för att det ska bli så roligt som möjligt för barnen - och för att vuxna ska överleva det med bibehållet gott humör och energi. För det första bestämmer man ju ett datum för kalaset, antingen en lördag, eller söndag. Det är ingen idé att bestämma en veckodag, om det inte ska sluta med att du tar semester dagen efter.
Var ska festen hållas?
Efter det bestämmer du var kalaset ska äga rum, och tema för kalaset. Den som har stor plånbok bestämmer sig för att fira på Junibacken, eller Mac Donalds, eller på bowlinghallen (för större barn), simhallen eller var man nu vill att kalaset ska vara. Firar man på Junibacken är temat ganska givet; antingen Emil-tema då alla klär ut sig till Emil, eller Ida, Pippi-tema, Madicken-tema eller Bröderna Lejonhjärta-tema. Är man i simhallen är det svårare bestämma något annat tema än badtema. Har du kalaset i en vanlig festlokal kan det vara roligt att ha maskeradtema. Så gott som alla barn gillar att klä ut sig och det brukar vara det mest lyckade temat. Har du ingen maskeradutklädnad för ditt barn kan du kolla in Maskeradkammaren för råd och tips, och köp, om du så vill.
Få inspiration till kalaset
När du väl bestämt datum för kalaset, skriv inbjudningar, och var noga med att skriva klockslag, både när det börjar, men allra viktigast, när det slutar. Annars lämnar föräldrarna sina barn där för resten av kvällen, och även om barnen tycker att det är jätteroligt med eviga kalas, håller du som förälder inte med om det efter några timmar av barnskrik, välta muggar och sockerstinna, överaktiva barn. Inget illa med något av det, men det kan vara bra att ha en begränsning, så att också du som förälder också orkar med annat än kalaset. När väl klockslaget är inne för att kalaset är över, kan ni som föräldrar pusta ut, ta en kopp kaffe och njuta av stillheten. Barnkalas är väldigt roliga så länge de varar, men de flesta är lika glada över att de är över också!