Min Gryning
Hajnal

Vem har rätt att få personlig assistans?

Personlig assistans innebär att en person kan få hjälp av en eller flera personer, så kallade personliga assistanser. Detta är något som måste ansökas om, ansök här om du vill ha personlig assistans i Malmö. Dock finns det en del regler och en del krav på dig som söker samt att du kan söka på lite olika sätt. Det har att göra med hur många timmar per vecka du har behov av assistans. 

Du kan dels göra en ansökan hos kommunen du bor i, om du bara behöver 20 timmar eller mindre. Du som behöver mer än 20 timmar, du går via Försäkringskassan. Sedan kan du välja vilket assistansbolag du vill om du godkänns.

Att få assistans

Du som någon form av funktionshinder och har behov av hjälp med ett eller flera grundläggande behov kan även ha rätt att få assistans. Du får max vara 65 år då du söker om det. Dina nedsättningar ska även vara varaktiga som det heter. Det kan vara smart att vara med att rekrytera de assistanser som ska jobba med dig om du beviljats att få assistans. Det så att du får rätt personer. Dessa ska ju ändå vara en ganska stor del av ditt liv.

Det handlar mycket om att få hjälp med det som heter grundläggande behov. Det är då saker som de flesta tar för givet, som att klä av och på sig, äta, sköta hygien eller att andas!

23 Nov 2022