Min Gryning
Hajnal

Är ditt hem elsäkert?

Med små barn i hemmet så finns det saker som kan bli rätt farliga. Elkontakterna till exempel. Små barn som upptäcker världen kommer snart att hitta dem, för trots allt så är de ju i ansiktshöjd för en krypande bebis. Det är ditt jobb som förälder att skydda ditt barn och därför måste du elsäkra ditt hem. 

Börja med att skaffa petskydd till både kontakterna i väggen och till grenuttag. Se till att lösa sladdar är utom räckhåll för lek och tänk att att inte ha lamparmaturer utan lampor i, de kan bli livsfarliga. 

Tips för ett elsäkert hem

  1. Utför en besiktning: Om du flyttar in i ett nybyggt hem så behövs det inte, då är det redan helt säkert. Men en bostad som har några år på nacken kan ha brister. Anlita behörig elektriker som går igenom elinstallationer i hemmet och ser till att de är säkra. 
  2. Skaffa jordfelsbrytare: Om detta saknas i ditt hem är det ett måste att fixa. Det är mycket billig livförsäkring som bryter strömmen extremt snabbt om något händer. En kortslutning, spänningsfall eller att någon rör ett föremål som blivit elförande till exempel. 
  3. Använd enbart CE-märkta saker: Detta märke innebär att produkten är testad och uppfyller alla krav som EU ställt kring hälsa, miljö och säkerhet. Du kan lita på att de är trygga att använda kring ditt barn.

Och du, glöm inte skyddet på spisen! När barnen börjar ställa sig upp kan en gryta med varm mat bli helt livsfarlig! 

4 May 2023