Min Gryning
Hajnal

Vad är ett skäligt mäklararvode?

 

Sugen på nytt boende? Har ni växt ur er lägenhet och drömmer om att köpa nytt? Ibland vill man kunna låta barnen springa ut och in i huset utan att de ska behöva springa upp för en massa trappor, där det bor en massa andra, som kan ske blir störda och som inte uppskattar barnspring? Tänk att bara få öppna dörren och mötas av en solindräkt trädgård... Sätta sig på altanen, eller uteplatsen med sin kopp kaffe vid frukostdags. Många söker nya hus så här dags. Just våren är den stora säljsäsongen vad gäller hus och villor. Så kanske ni sätter igång och börjar leta hus. Samtidigt måste ni kanske sälja den egna lägenheten först, för att inte stå med en massa utgifter till bostadsrättsföreningen. Många sådana har ju tre månaders uppsägningstid, och då vill man inte behöva betala extra för att bli av med lägenheten.

Få hjälp av mäklare

Ibland kan det vara bra att anlita mäklare. Man får mycket hjälp av en sådan, för att hitta rätt köpare. Hjälp, som till exempel att hitta rätt i byråkratin kring att sälja sin fastighet. Har man ingen erfarenhet av försäljningar kan det vara bra att anlita en sådan. Så vad är ett rimligt mäklararvode? Det är väldigt olika på beroende på din bostad, vad som gjorts, vitvaror, parkeringsutrymmen och så vidare. På ekonomifokus.se finns den information som kan tänkas behöva veta.

Mäklararvodet är avdragsgillt

En sak, som kan vara värt att veta är att mäklararvodet är avdragsgillt i deklarationen. Så är du rädd för alltför vidlyftiga extra utgifter, behöver det inte stå dig själv så dyrt. En mäklare är nästan som en garanti för att alla papper i och med en försäljning är de rätta. Dessutom kan du få ett bra bollplank att diskutera om olika aspekter av en försäljning, med. Dessutom är de flesta mycket trevliga. Lycka till med ditt husköp och försäljning!

14 May 2017