Min Gryning
Hajnal

Skydda huvudet då du cyklar

De allra flesta vuxna är överens om att när barn cyklar, så ska de ha cykelhjälm på huvudet. Numera finns det ju även en lag som säger att alla som är under 15 år ska ha det, om de cyklar eller blir skjutsade. Dock är det allt för många vuxna som själva anser att de inte vill ha en hjälm på huvudet då de cyklar. Även om det inte finns en lag som säger det, så är det bra att faktiskt använda hjälm, även som vuxen. Dels är du då en bra förebild för barnen, dels så skyddar du dig om du skulle ramla av eller krocka med cykeln. Huvudet är ömtåligt och en hjälm kan vara ett bra skydd. För att hitta bästa hjälmen, kolla då in bastitest24.se och jämför. 

Välja cykelhjälm

Cykkelhjälmen bör sitta bra på ditt huvud och därmed måste du ha rätt storlek och form på den. Det är inte fel att satsa på en som är färggrann, så att du syns tydligt i trafiken. Du bör välja en hjälm som även täcker pannan. Hjälmen ska även vara faststpänd, inte bara sitta löst på huvudet. Det ska även vara en hjälm som är godkänd enligt europeisk standard EN 1078 och CE märkt. 

Att bära hjälm skyddar dig mot att råka ut för allvarliga huvudskador. Om du råkat ut för en olycka med din hjälm på dig, så är det bra att byta ut den mot en ny.

28 Apr 2021