Min Gryning
Hajnal

Probiotika i mat eller via kosttillskott?

Goda bakterier alltså probiotika är något som dels finns i en del mat vi äter samt att det finns kosttillskott med detta. På Fitnessfrank.com kan du jämföra olika tillskott. När det gäller goda bakterier så finns dessa att hitta naturligt i jorden. Det gör att det kan finnas på färska grönsaker och frukter, om de odlats utan en massa besprutning. 

Hur är det med fermenterad mat?

Kimchi, surkål, kombucha, tempeh och kefir är  livsmedelsprodukter som är framställda genom fermentering. 

I sin naturliga form innehåller fermenterade livsmedel därmed mjölksyrabakterier, men de flesta produkter som säljs i butik idag har pastöriserats. Detta innebär att de hettats upp, och därmed tagit död på de levande bakterierna. I alla de produkter som är fermenterade eller jästa som ska innehålla dessa viktiga bakterier så är det viktigt att produkten inte är pastöriserad. Problemet är att vid pastöriseringen så dör de probiotiska bakterierna och tappar sin effekt. Du kan göra egen fermentering för att vara säker på att få i dig rätt sorts bakterier. 

Kosttillskott som probiotika och synbiotika kan vara ett alternativ med att få i dig detta. 

Fementera på egen hand

Att fermentera innebär att man låter råvaran jäsa i en kontrollerad process. Det gör du enklast genom att skaffa dig ett fermenteringsglas. Ett fermenteringsset brukar innehålla behållare, keramikstenar som håller jämnt tryck på råvarorna. Ett trälock med silikonförslutning för att säkra lufttätheten och en ventil för att lätta på trycket om det behövs. Sedan finns det gott om recept på nätet du kan följa. 

14 Mar 2021