Min Gryning
Hajnal

När det värsta hänt

Du känner säkert till Missing People. Om inte kan jag berätta att det är en ideell organisation som ägnar sig enbart åt att söka efter bortsprungna, kidnappade eller försvunna personer. De har gång efter gång hittat de personer som vanliga polisen inte har lyckats med; att hitta försvunna barn och vuxna. Det är en otrolig organisation, som behövs tyvärr ofta. I ledningen finns eldsjälar som organiserar hela letandet, sedan finns det vanliga människor som hjälper till vid eftersök, som finns i närheten där de försvunna människorna senast såg, och som hjälper till alldeles frivilligt.

Varje barnfamiljs mardröm

Jag vågar säga att just tappa bort sitt barn, eller på något sätt få ett barn som springer bort eller försvinner, är varje barnfamiljs värsta mardröm. Kanske vi har tittat lite för mycket på filmer om kidnappade barn et cetera, men det sista vi önskar är att barnen försvinner. Därför kan det vara bra att förbereda sig lite grann på det. Alla kan inte hålla uppsikt över sina barn hela tiden. Ibland måste barnen få leka utan uppsikt, ibland måste vuxna göra annat. Varför inte förbereda sig ifall det värsta skulle hända? Skaffa utrustning som kan hjälpa dig som förälder att snabbt hitta försvunna barn.

Skaffa kamera, rep, ficklampa

Med en värmekamera kan du upptäcka någon som inte syns med blotta ögat, i mörker, dimma, rök. Ett barn som kommit bort tänker inte som vuxna. Istället för att försöka hitta hem, går de ofta och gömmer sig, eftersom de är rädda. De kan då gömma sig under träd, i gropar, i bergskrevor eftersom de inte förstår att föräldrar och andra oroliga försöker förtvivlat hitta dem. Därför kan en värmekamera upptäcka dem då inte blott ögat kan det. Inom en radie på så mycket som 1,5 kilometer kan en varm kropp upptäckas av en värmekamera. Sedan kan man medd fördel skaffa rep, ficklampa och annan bra utrustning, så man är beredd.

15 Oct 2017