Min Gryning
Hajnal

Lego - en populär klassiker

Att leka med lego är inte bara roligt, det är också utbildande för barnen. De får lära sig sätta ihop saker med hjälp av olika legobitar och tränar samtidigt upp motoriken och i viss mån tålamodet. Det finns olika typer av lego som är anpassade för olika åldrar.

För de allra minsta

Små barn, som knappt ännu lärt sig gå, ska inte leka med de vanliga legobitarna. De är lätta att sätta i halsen. Istället kan man ge dem stora legobitar som kallas Duplo. De fungerar på samma sätt som vanligt lego men består av större legobitar som är svåra att få in i munnen. Man bör ändå vara med hela tiden! 

Från 3 år

När barnen är 3 år eller äldre kan man ge dem vanligt lego och bygga saker tillsammans. De mindre bitarna kräver lite mer precision och man kan bygga mer detaljerat vilket barn i den åldern brukar uppskatta. 

Från 8 år

I skolåldern kan man börja med olika slags modeller i lego, som slott, bilar rymdskepp eller andra saker. De är ofta väldigt populära men kan också kosta lite mer än de lösa legobitar som små barn brukar använda. 

Vuxenlego

Även vuxna bygger med lego, vilket vi sett på TV i programmet Lego Masters. Många vuxna som bygger aktivt med lego ser det inte som en lek, för dem är det allvar och nästan en konstform. Vuxenlego är likadan som den lego barn använder men de vuxna brukar ha dem sorterade i olika storlek och färg. 

24 Jul 2021